Miért és hogyan (ne) anonimizáljunk? (Módszeresen vitasorozat)

   2021. május 27.

Miért és hogyan (ne) anonimizáljunk?

időpont: 2021 május 27. 17 óra

Valószínűleg a legtöbb terepen dolgozó vagy interjúzó kutató szembesült már az anonimizálás kérdésével; gondolkodott azon, hogy milyen felelőssége van a megszerzett információk publikálásában, és dilemmázott olyan kérdéseken, hogy hogyan tudja a kutatását segítő megszólalók érdekeit képviselni és elkerülni azt, hogy valamilyen hátrány érje őket azért, mert megszólaltak. Az anonimizálás körüli kérdések és problémák azonban korántsem egyértelműek és nem feltétlenül előre láthatóak: a tétek és veszélyek terepenként, kutatási témánként, megszólalóként változhatnak. Eközben az anonimizálás melletti és elleni érveket, az anonimizálás gyakorlatát számos más tényező is befolyásolja mint például a diszciplináris hagyományok, a tudományos tudás termelési módja, az elemzés szintje vagy mélysége, és emellett olyan tudományos mezőn kívüli tényezők is fontosak lehetnek, mint az internet.

A „Miért és hogyan (ne) anonimizáljunk?” című kerekasztal-beszélgetés az anonimizálás körüli elméleti és gyakorlati, módszertani és etikai kérdéseket feszegeti, három, részben eltérő diszciplináris háttérből érkező terepkutatóval, Tamáska Mátéval, Zolnay Jánossal és Vigvári Andrással.
A beszélgetést Németh Krisztina vezeti.

Az esemény a „Módszeresen” sorozat keretében a TK SZI, a TK Módszertani Képzési Központ és az MSZT Kvalitatív Szakosztályának közös szervezésében valósul meg.