Távolról is olvasható? A szövegbányászat perspektívája a szociológiai kutatásban (Módszeresen vitasorozat)

   2021. június 8.

Távolról is olvasható? A szövegbányászat perspektívája a szociológiai kutatásban

időpont: 2021. június 8, kedd, 10.00-12.00, online esemény

Mottó:

„Neither the complications nor the opportunities necessitate outright rejection or unreflective acceptance” Dobson: Critical Digital Humanities, 2019.

A távolvasás (’distant reading’) kifejezést az irodalom-és kultúratudományok alkalmazzák a gépi szövegfeldolgozás kritikájaként, azt a ’close reading’-gel szembeállítva (Moretti, 2013). A nagyméretű szöveges adatok számítógépes elemzése a szociológiában is egyszerre képezi túlzott optimizmus és elfogult szkepticizmus tárgyát. A támogatók azt állítják, hogy e számítási módszerek alapvetően át fogják alakítani a társadalomtudományi kutatást, míg az ellenzők elutasítják ezt a megközelítést, arra hivatkozva, hogy azok nem alkalmasak elméletileg releváns kérdések megválaszolására. Véleményünk szerint mindkét álláspont téves, de létük nem meglepő, tekintve, hogy az innováció egy korai szakaszában járunk. És az sem biztos, hogy a számítógépes, illetve klasszikus kvalitatív megközelítés homogén és egymást kölcsönösen kizáró módszerek. Ahogy a terület stabilizálódik, várhatóan fel fogjuk ismerni a szövegbányászat valós korlátait és tényleges lehetőségeit.

E workshop célja olyan hazai társadalomkutatók közös asztalhoz ültetése, akik saját tapasztalataik folytán véleményt tudnak alkotni e korlátok és lehetőségek természetéről.

A workshopon Németh Renáta (ELTE TáTK – Research Center for Computational Social Science) rövid szövegbányászati gyorstalpaló bevezetője után arra kérünk minden résztvevőt, hogy a felsorolt kérésekre adott válasza mellett adjon példát egy általa leginkább tartalminak tekinthető szövegbányászati kutatásra. Felkért válaszadóink vagy a szövegbányászat módszertani oldalát reprezentálják, vagy olyan szociológusok, akik szövegbányászati projektekben vettek részt tartalmi oldalról, vagy a kvalitatív megközelítés oldaláról tekintenek a kérdésre. Résztvevők: Kmetty Zoltán (TK CSS-Recens, ELTE TáTK), Géring Zsuzsanna (BGE), Bodor Péter és Sik Domonkos (ELTE TáTK), Ring Orsolya (TK PTI és TK CSS-RECENS), Barna Ildikó (ELTE TáTK – Research Center for Computational Social Science), Szigeti Ákos (NKE, Rendészettudományi Doktori Iskola). Moderál: Gárdos Judit (TK SzI).

Az esemény a „Módszeresen” sorozat keretében a TK SZI, az ELTE Társadalomtudományi Kar, a TK Módszertani Képzési Központ és a TK Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium szervezésében valósul meg.