Szociológiai kutatási adatok Magyarországon (Módszeresen vitasorozat)

   2021. december 9.

időpont: 2021. december 9. 14 óra

helyszín: hibrid esemény

December 9-én 14.00-tól a Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézete és a TÁRKI Adatbank közösen szervez egy előadást és utána következő beszélgetést (előreláthatólag hibrid módon, a helyszín a Zoom felülete, illetve a Társadalomtudományi Kutatóközpont budapesti székháza), amelyben a társadalomtudományos adatokról lesz szó. A magyarországi társadalomtudományos kutatóintézetek és egyetemek hogyan, hol tárolnak adatokat és ezekhez hogyan lehet hozzáférni? Kik kutathatják az intézményben megvalósult projektek során létrejövő anyagokat? Milyen adatmegosztási gyakorlatokkal találkozhatunk a magyarországi szociológiai kutatási intézményekben? Hogyan őrzik a társadalomtudományos munka során létrejött kincseket?

Az esemény keretében Holl András, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ informatikai főigazgató-helyettese, a Hungarian National Node of the Research Data Alliance of Europe vezetője tart bevezető előadást a FAIR (Findability, Accessibility, Interoperability, Reuse) adatkezelés alapelveiről és azok társadalomtudományban releváns vonatkozásairól. Ezután Urbán Katalin, az NKFIH Tudományos és nemzetközi elnökhelyettes stratégiai tanácsadója tart egy rövid előadást “Úton a nyílt tudomány felé” címmel.

Az előadások után a jelentős magyar társadalomkutató műhelyek képviselőit hívjuk egy-egy, kb. 5 perces prezentációra és az azt követő beszélgetésre. Célunk, hogy bemutassák az intézmények, milyen szociológiai kutatási anyagokat hoznak létre munkájuk során, és milyen módon és kik számára válnak azok elérhetővé. Nem a tudományos publikációkra fókuszálunk ez alkalommal, hanem azokra a kutatási adatokra, gyűjteményekre, interjúkra, kérdőíves adatok táblázataira, stb., amelyek a kutatások során keletkeznek. Eddig részvételét visszaigazolta:

  • Debreceni Tudományegyetem
  • Pécsi Tudományegyetem
  • Eötvös Loránd Tudományegyetem
  • Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont
  • Pázmány Péter Katolikus Egyetem
  • Századvég Társadalomtudományi Kutatócsoport
  • Társadalomtudományi Kutatóközpont
  • TÁRKI

A beszélgetést Janky Béla, a TÁRKI Alapítvány Kuratóriumának elnöke vezeti.

Facebook esemény